Nieuws69 - Me and my pal

Go to content

Main menu:

Nieuws69

INFO

JEAN DARLING OVERLEDEN !Jean Darling, één van de laatste levende personen die een band had met de Hal Roach Studio’s en dus ook met Laurel en Hardy, is op 4 september 2015 na een korte ziekte overleden. Zij is 93 jaar oud geworden.

In 2009 was zij te gast op de 11 e Europese conventie van de Sons of the Desert in Gent, die georganiseerd werd door de Me and my Pal Tent.

Geboren op 23 augustus 1922 in Santa Monica, Californië, als Dorothy Jean LeVake zette zij in 1926, op vierjarige leeftijd, haar eerste voetstappen in showbusiness toen zij haar screen test met glans doorstond en een rol werd aangeboden in de Our Gang filmreeks van Hal Roach. Haar naam werd veranderd in Jean Darling en tussen 1927 en 1929 verscheen zij in 35 Our Gang films. Later gekend onder The Little Rascals liep de serie van 1922 tot 1944 en daarmee is Our Gang één van de bekendste en meest succesvolle filmseries in de filmgeschiedenis.
Jean was het oudste nog levende Our Gang lid.

Na haar vertrek bij Our Gang bleef Jean optreden in films waaronder Laurel en Hardy’s ‘Babes in Toyland’ uit 1934 en als de jonge Jane in Jane Eyre, eveneens uit 1934.

Theater- en radioshows volgden. Zeker de variétéshows met soms tot zeven voorstellingen per dag waren een hectisch tempo voor een veertienjarige. En dat was zonder haar studies gerekend. Jean nam zanglessen en in 1940 kreeg zij een studiebeurs voor de New York Municipal Opera Association.
Een aanbod om naast Mickey Rooney te schitteren in één van zijn ‘Andy Hardy’ films voor MGM wees zij af. In plaats daarvan ging zij naar Broadway waar zij in 1942 debuteerde in de musical "Count Me In". Jean’s theatercarrière schoot de hoogte in toen zij werd gecast als Carrie Pipperidge in de originele Broadway productie van "Carrousel" in 1945. Zij speelde in 850 opeenvolgende voorstellingen en vestigde daarmee een record voor een zanger(es).

Haar rol van Carrie was begin jaren ’50 de springplank naar de televisie en Jean kreeg haar eigen televisieshow voor NBC in New York, A Date With Jean Darling, later gevolgd door een dagelijkse tv-show voor vrouwen "The Singing Knit-Witch", uitgezonden vanuit Hollywood.

Sinds 1974 woonde Jean in het Ierse Dublin en ontpopte ze zich daar als schrijfster van hoorspelen voor de radio en detectiveverhalen voor de magazines van Ellery Queen en Alfred Hitchcock met meer dan 50 gepubliceerde kortverhalen. Sinds 1980 was zij bij het jonge Ierse publiek bekend als ‘Aunty Poppy’ in haar eigen radio- en tv-show.

Zij bleef steeds zeer actief en reisde de wereld rond om filmfestivals te bezoeken en deel te nemen aan conventies van de Sons of the Desert. Zij schreef twee autobiografische werken: "A Peek at the Past" over haar jonge jaren bij Hal Roach en "Buttercakes and Banana Oil" over haar terugkeer naar de Roach Studios op twaalfjarige leeftijd voor ‘Babes in Toyland’, haar belevenissen aan het front in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog en haar carrière op Broadway.

De laatste jaren van haar leven woonde ze bij haar zoon Roy Bowen in Duitsland.

Met Jean Darling verdwijnt een stukje geschiedenis van Hollywood, Broadway en natuurlijk Our Gang en Laurel & Hardy.

 
Back to content | Back to main menu