nieuws70 - Me and my pal

Go to content

Main menu:

nieuws70

INFO

Nieuwe Battle of the Century reeds vertoond!

Tijdens het eerste weekend van september is de nieuwe, gedeeltelijk gerestaureerde film The Battle of the Century (1927) in wereldpremière gegaan tijdens een filmfestival in Telluride, een stadje in de Amerikaanse staat Colorado.

Pas in juni ll. werd aangekondigd dat de ontbrekende tweede spoel van de film was teruggevonden en dat eerlang een gerestaureerde versie van de nu bijna volledige film zou worden uitgebracht.

Feitelijk is het onvoorstelbaar dat deze wereldpremière heeft plaats gehad zonder het medeweten van het merendeel van de Sons of the Desert.
Leonard Maltin, befaamd filmrecensent en auteur was wel aanwezig en beschouwde de vertoning van de nieuwe ‘Battle’ als één van de hoogtepunten van het filmfestival. Volgens hem is de tweede spoel volledig intact in tegenstelling tot de al eerder beschikbare eerste spoel waarvan het einde ontbreekt, met o.a. de scène waarin Eugene Pallette een ongevallenverzekering voor Stan verkoopt aan Ollie (zie foto). Robert Youngson gebruikte de fragmenten uit die tweede spoel die hem het meest aanstonden voor zijn compilatiefilm The Golden Age of Comedy (1957) en monteerde ze bijna naadloos aan mekaar. In werkelijkheid duurt het grote taartengevecht dus veel langer en is het ook veel grappiger dan wat we tot nu toe konden bekijken.
Tijdens zijn opzoekingen voor The Golden Age of Comedy heeft Youngson een kopie op 16 mm. gemaakt van The Battle of the Century en het is die kopie die onlangs werd teruggevonden.

Nu is het wachten tot wij ook het voorrecht zullen hebben om de (bijna) volledige film in al zijn pracht te bewonderen.    

 
Back to content | Back to main menu