Nieuws80 - Me and my pal

Go to content

Main menu:

Nieuws80

INFO
Ogen van Laurel en Hardy kregen het zwaar te verduren
 
'Grote kans dat de Dikke en de Dunne elkaar oogletsel toebrachten'.
We lachen erom, maar al het geweld in de films met de Dikke en de Dunne had de twee waarschijnlijk serieus oogletsel opgeleverd als het echt was geweest. Dat concludeert de Utrechtse oogarts Richard Zegers die samen met zijn 14-jarige dochter Lara meer dan negentig films met het legendarische duo bekeek. 
 
Zegers haalde deze week het gerenommeerde medisch-wetenschappelijke vakblad Scottish Medical Journal met zijn onderzoek naar de oude films uit de jaren 1927-1951. Hij wilde precies weten hoeveel verwondingen Stan Laurel en Oliver Hardy door de jaren heen 'opliepen'. Dus bekeek hij vijf maanden lang samen met zijn dochter 92 van de 106 films waarin 'de Dikke en de Dunne' met elkaar overhoop lagen.
 
Vader en dochter turfden het aantal keren dat er oogletsel optrad (88 keer, vooral bij Hardy) en beschreven wat de gevolgen zouden zijn geweest als het letsel in het echt was toegebracht. Het vaakst blijkt het slapstick-duo gebruik te maken van de 'eyepoke' waarbij de een zijn wijsvinger in het oog boort van de ander. De ogen van de hoofdrolspelers krijgen het ook te verduren door stokken, rondvliegende champagnekurken, zwiepende takken, buskruit, een haarborstel en vogelpoep.
 
In de films lopen ze geen serieuze schade op. In het echt zou vooral Hardy (de Dikke) en in mindere mate Laurel (de Dunne) slechtziend of zelfs blind zijn geworden.
 
Volgens Zegers, oogarts in het Diakonessenhuis Zeist/Utrecht, hebben hij en zijn dochter het eerste medisch-wetenschappelijke artikel over Laurel en Hardy geschreven. Hij zegt bij RTV Utrecht dat het een spontaan idee was. Het zou in ieder geval geen schoolopdracht van zijn dochter zijn geweest.
 
Zegers doet wel vaker onderzoek naar minder alledaagse onderwerpen. In 2009 schreef hij dat Mozart op 5 december 1791 waarschijnlijk stierf doordat een streptokokkeninfectie in de nieren uitliep op een fataal oedeem, een vochtophoping. Zegers deed daarvoor archiefonderzoek naar meer dan vijfduizend mensen die overleden in de winters van 1790, 1791 en 1792. In de weken rond Mozarts dood stierven opvallend veel jonge mannen aan een oedeem: 47 (tegen 10 en 16 in de andere jaren).
 
De diagnose ‘oedeem door streptokokken’ past goed bij de ooggetuigenverklaringen van Mozarts dood, aldus Zegers toen.
 
Bron: NOS – RTV Utrecht  19/11/2016
 
Back to content | Back to main menu